Bas On Air, Plof neer op je bank!

Achter de Schermen

Je bent nu op deze website en ziet elke keer berichten naar voren komen met “Cultuur” , “Piets uitspraak”, “Taalvoutje Bedankd” , etc. en vraagt je elke keer weer af waar dit nu precies mee te maken heeft, waar deze teksten nu precies voor gemaakt, wel dat zullen wij eens nader uitleggen want achter die teksten zit een volledig Format. Een doordacht plan, veel denken en improvisatie op het nieuws van die week. Hieronder krijg je alle uitleg die je maar wil weten over “DE MUZIEK EXPERTS”

FORMAT & RUBRIEKEN

Het format van de Muziek Experts is vrij simpel.
We draaien muziek van de jaren 60 tot heden, waarin de jaren 60, 70 en 80 met name worden vertegenwoordigd door Piet, en de jaren 80, 90, 00 en nu door Bas.
Er zitten 3 vaste columns in het programma, 2 van Piet namelijk “Cultuur” en “Piets uitspraak” en 1 van Bas het welbekende lachopwekkende “Taalvoutje Bedankd” met de bewuste taalvouten.

Tevens hebben we nog wat kleine items tussendoor die ook zeker erg belangrijk zijn voor het programma. Zo heb je de “Co-Originele” hierin draaien we van 1 song de Originele versie en een cover op die originele versie, meestal van een andere artiest. Heel soms komt het voor dat we bewust de originele niet draaien omdat die over bekend is, en dan draaien we 2 totaal andere cover versies.
Ook vermelden we elke week op de tune van “Wie is Loesje” een originele Loesje uitspraak, deze halen wij van de facebook Loesje v/d Posters. Dit rubriek heet dan ook..

INTRODUCTIE

We beginnen het programma altijd met een uuropener, dit is eigenlijk de opening waarin in 2 a 3 zinnen wordt vermeld naar welk programma je luistert, en wat je erin kunt verwachten, met daar dan aanvast de omroep of zender waar je op draait, niet het minst belangrijkst!
Daarna volgt muziek nummer 1 en dat kan iets relevants zijn naar het nieuws van die week, of bijvoorbeeld een heel zomers nummer, of een nummer om de luisteraar’s aandacht te trekken.

Daarop volgens komt de echt introductie van het programma.

Piet kondigt de eerste plaat af, let op , wij kondigen muziek niet af zoals bij de meeste commerciële haast zenders, wij melden echt waar je net naar luisterde, uit welk jaar dat nummer komt of een speciaal nieuwtje over die artiest, of iets wat wij hebben meegemaakt, duidelijk en informatief.


Dan hoor je “Het is dinsdagavond, rond de klok van acht. Ze zitten voor u klaar, Bas en Piet! Dit zijn uw Muziek Experts … Met vanavond” hierin kondigt Bas het hele programma aan met wat er allemaal gaat komen, een korte intro van alle columns en een sneakpeak van de muziek die voorbij komt.

CULTUUR

Na de Co-Originele wordt Cultuur aangekondigd een column rubriek waarbij Piet je bij praat over het lokale wel en wee, puur een kritische kijk op het nieuws van die week of iets dat de gemoederen al een tijdje bezig houd.
Zoals je in het gedeelte introductie al ziet, die uitzending ging Piet het weer eens over Politiek hebben, dit was kort voor de provinciale en waterschapsverkiezingen. Piet zit zelf in een politieke partij en vind het wel fijn om daar soms zijn woordje over te doen (niet over zijn partij maar over Politiek), Bas daarintegen heeft soms een ***-hekel aan alle politieke gel*l en vermijd dit het liefste, maar ja plussen en minnen samen… wordt wel een goed programma haha.

Piets uitspraak

Piet heeft in elke uitzending 2 vaste columns/rubrieken, één daarvan is de zojuist besproken “Cultuur” en de 2e is “Piets uitspraak” waar Cultuur heel lokaal is, kan Piet’s Uitspraak heel openbaar zijn, dus zowel lokaal, regionaal, landelijk als Wereldwijd, maar het is wel iets dat de mens bezighoud, en misschien ook wel die week specifiek bezighield/houd.

Het kan zomaar gaan over de zomerse perikelen, de Economie met een knipoog bekeken, of zoals hieronder, over de Lente… het moment dat het weer warmer wordt en bij de eerste zonnestralen iedereen denkt dat het zomers is en het voor altijd minstens 25-30 graden blijft.

MUZIEK KEUZE

Er is ook een duidelijk smaakverschil te zien in de Muziekkeuze, ook al houden Piet en Bas beide erg veel van Rock muziek, zoals Within Temptation, Nightwish, Epica, Blackmore’s Night, etc.

Maar waar Piet meer de vertegenwoordiger is van de jaren 60 – 90, is Bas daarintegen meer van de jaren 80 – nu, ook al draait zelfs Bas ook wel eens iets van vinyl of uit de jaren 30 – 50!

Want zeg nu eerlijk, wie kan de Andrews Sisters nu appreciëren?

Hierboven zie je ook de keuze die Bas bijvoorbeeld maakte voor een uitzending, je ziet duidelijk d hedendaagse muziek naar voren komen, en er is één ding waar elk jaar weer uitzondering voor gemaakt wordt, namelijk het Eurovisie Songfestival (ESF), ongeveer 2 a 3 maanden van te voren begint vooral Bas het ESF te volgen en de muziek te beoordelen, dit is ook te volgen op de site www.basonair.nl, en uiteindelijk haakt Piet hier dan soms op in met juist oude ESF deelnemers, plussen en minnen… worden nogmaals een goed programma!

KLEINE(RE) RUBRIEKJES

Ook zijn er op Cultuur en Piet’s uitspraak na nog wat kleinere rubriekjes, zoals Taalvoutje Bedankd, hierin worden de raarste taalfouten vermeld die o.a. Van taalvoutjes.nl en de Taalvoutjes Scheurkalender worden gehaald. Dus hartelijke dank voor hun uiteraard!

En tussen de eerste twee platen van Bas zit ook nog het stukje “Getekend Loesje” verweven waarin één van de uitspraken van Loesje v/d Posters wordt vermeld.


Dan hebben we elke uitzending nog een stukje cabaret, varierend van Bert Visser, Tineke Schouten, Youp van ’t Hek tot aan Yentl & de Boer en Iris Penning. Ofwel van Serieus tot aan minder serieus cabaret en gezongen woord.

Dan hebben we ook nog elke uitzending een Vinylsingle, waarvan in de meeste gevallen de A-kant gedraaid wordt, dit omdat deze ook het meest bekend is. De B-kant was eigenlijk een 2e keuze, fijn omdat er 2 kanten zaten aan een single, en die 2e kant niet onbenut moest blijven.

Ook zie je soms in de speellijst de woorden “Promo/Jingle” staan dit houdt in dat er dan een erkennings deuntje wordt gedraaid zodat jij als luisteraar weet dat je luistert naar “De Muziek Experts” en meestal ook nog even de zender vermelding.


Last but not least hebben we op het einde van de uitzending ook nog een Tip v/d Redactie!
Hierin draaien we een bekend of minder bekend album van 1artiest, dit meestal verdeeld over 1 maand (4 a 5 uitzendingen) tijdens deze uitzending was dat bijvoorbeeld Helena Hall.

Uiteraard is het voor iedereen mogelijk om ons een mailtje te sturen of te reageren onder de berichten op de website www.basonair.nl , en om daarin een verzoekplaatje te versturen of een suggestie voor één van de programma onderdelen, ook taalvoutjes zijn van harte welkom!

EN DAN…

En toen was het programma klaar voor uitzenden.. nu nog even een treintje pakken.. althans voor Bas, want die woont na 26 jaar lang sind 2017 niet meer in Bodegraven, ongeveer een uurtje onderweg als alles mee zit en dan direct de studio inspringen.
Gelukkig is de studio nauwelijks 1 straat van het station verwijderd.

En dan.. krijgt u nog even een kiekje in de studio, die er ook weer niet super speciaal uit ziet, maar wel wordt duidelijk dat de standaard kleuren Geel, Wit en Blauw zijn! De kleuren ook van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk!

We hopen dat je het leuk vond om even een kijkje achter de schermen te krijgen van het radioprogramma “De Muziek Experts” , en wil je nu meer van ons zien of horen, kijk dan elke week de website www.basonair.nl, hier worden meestal vóór dat de uitzending is al nieuwe columns/berichten geplaatst! En elke dinsdagavond van 20:00 – 21:00 luister je uiteraard naar De Muziek Experts op optie 1. www.basonair.nl , optie 2. www.rtvbodegraven.nl , optie 3. De lokale (Bodegraafse) Ether 107.8FM of Kabel 103.4FM, of als uitzending gemist via één van de twee websites. Ook is het mogelijk om te luisteren via de kabelkrant, let wel op soms wil er op ons tijdstip een tv programma uitgezonden worden, en dan zijn wij dus niet te horen.

Dank voor het lezen en kijken en ..

TOT HOORS!

Namens uw Muziek Experts
Bas & Piet.

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »