Bas On Air, Plof neer op je bank!

ESF Special – 18 mei 2021 – De Muziek Experts!Welkom bij een Muziek Experts special uitzending uiteraard in het teken van Eurovisie Songfestival waarvan vanavond precies na onze uitzending de eerste semi finale van plaats vind! We blikken vandaag terug op gouwe ouwe nummers, maar ook wat onbekendere maar toch ook goede nummers die soms wat lage punten halen, maar wel fijn zijn om nog eens te horen.. daarvan nu de eerste 3 in het Hollands! Want oh wat waren we soms slecht bezig…

1. DE SPELBREKERS – Kleine Kokette Katinka
We starten deze TME Songfestival Special met een bekende klassieker helaas kregen deze spelbrekers als duo geen enkele punt in 1962. In 1963 en 1964 kregen Annie Palmen en Anneke Grönloh het ook niet voor elkaar om een punt te scoren. Drie jaar achtereenvolgend onderaan met nul punten. Een record.

2. ESTHER HART – One more night
De Zangeres Esther Hart vertegenwoordigde ons land in 2003 en eindigde helaas op de 13e plaats, maar oh wat een vergeten mooie stem heeft zij!

3. MAXINE & FRANKLIN BROWN – De Eerste Keer
Maxine & Franklin werden voor hun eerste keer 7e tijdens het Eurovisie Songfestival in 1996.
Piet vind dit de beste inzending ooit. Ik vind het wel een leuk nummer, maar vooral omdat als je het één keer hoort het in je hoofd blijft zitten, en omdat mijn jeugdsentiment Carlo & Irene dit tijdens Telekids hebben gepersifleerd! En uiteraard,, Carlo en Irene zijn Carlo en Irene niet, als ze de nadruk leggen op de grappige dingen, zoals de wat kleinere zangeres Maxine en de volledige act er omheen.

4. FRANCE GALL – Poupée de cire,poupée de son.
France Gall heeft veel platen gemaakt. Ze was de dochter van de producer die zorgde dat ze als blondine door het leven ging, terwijl ze zwart haar had. Waarschijnlijk in navolging van Brigitte Bardot. Ze brak op het ESF van 1965 door met Poupée de cire, Poupée de son, vrij vertaald wordt er gezongen … Ik ben een wassen pop, Een geluidspop. Ritje Madame Tussauds? In ieder geval een pracht song die net als vele andere lekker blijft plakken, maar wat je dan precies meezingt… Rondom mij hoor ik de lappenpoppen lachen … Dag mevrouw komt u heerlijk mee in het witte busje!

LOESJE: Het Eurovisie Songfestival, meedoen en opvallen is tegenwoordig belangrijker dan kunnen zingen!


5. BOBBYSOCKS – La det swinge.
In 1985 vertegenwoordigde Bobbysocks hun land Noorwegen met het nummer La dat Swinge, ofwel Let it Swing vrij vertaald naar het Engels. Alweer zo’n meezing en swinger uit Noorwegen in 2009 waren ze daar ook al goed in met Fairytales. Dit nummer is volgens Piet een goed voorbeeld van lekkere niemendalmuziek, ofwel muziek zonder enige waarde, maar blijft wel in je hoofd plakken!

LEES OOK:   ESF Nieuws - 03 maart

6. MOCEDADES – Eres Tú
Het Songfestival van 1973 vond plaats op 7 april wel te verstaan in Luxemburg, het land dat al sinds 1993 na 37 deelnames niet meer mee doet, maar wel 5 keer daarvan gewonnen heeft!
De winnaar die avond is heel opvallend, want dat is namelijk de Luxemburgse Anne-Marie David met het nummer Tu te Reconnaitras (hopelijk zei ik het goed).. Erg opvallend.. maar er deden toen ook nog maar 17 landen mee … misschien is dat wel de reden. Leuker vind ik de nummer twee, want dat was het zojuist gedraaide nummer, namelijk Eres Tú van de Spaanse groep Mocedades, een welbekend vrolijk nummer dat net als vele oude songfestival nummers weer heerlijk blijft hangen.. na vanavond zit u met alle klassiekers in uw hoofd!

7. ‘T SPAANSE SCHAEP – Er is Toe
Ik kan het niet laten om een grapje uit te halen op het vorige songfestival nummer, u kent misschien het Schaep met de Vijf pooten nog wel, een serie die zich officieel in 69 en 70 werd uitgezonden op de Neerlandse Television .. jaren later is daar een vervolg op gekomen, nog een vervolg en NOG een vervolg, en dat derde vervolg heette “Het Spaanse Schaep” hierin ging het om het door Lukas en zijn liefde Sjon gekochte Spaanse hotel dat op omvallen stond, vervolgens komen de beste vrienden van Lukas langs om eens dat hotel te kunnen zien, en vervolgens gaan Door, Kootje, Opoe Withof, Huipie, Riek, Lena, Arie en Greet en samen met Lukas voor zorgen dat het hotel weer in orde komt.. lang verhaal kort, zeker eens het kijken waard, maar in die serie wordt het nummer Eres Tu omgegooid naar Er is Toe .. want ja de gasten willen ook wel eens een lekker toetje … Luistert u mee!

8. LINDA MARTIN – Why me?
Een goede vraag in de titel. Why Me?
Zij was totaal verrast dat ze toen, in 1992 won.
1992 toevallig ook het eerste jaar van de drie jaar dat Ierland steeds won. En dat ging niet om Johnny Logan. Die won tweemaal in de tachtiger jaren.

9. MANS ZELMERLOW – Heroes
De Zweedse zanger Mans Zelmerlow deed al vaker pogingen om mee te mogen doen aan het Songfestival. In 2007 eindigde hij nationaal derde met zijn nummer ‘Cara Mia’ en twee jaar later kwam hij opnieuw niet door de Zweedse selectie heen met het nummer ‘Hope & Glory’. In 2015 mocht hij dan eindelijk wel naar het Eurovisie Songfestival. Een deelname met zeer veel succes want de Zweedse zanger eindigt dat jaar op de eerste plek met het nummer ‘Heroes’ hij won met maar liefst 365 punten.

LEES OOK:   ESF 2019 - Even voorstellen

10. BARBARA PRAVI – Voila
een kwetsbaar en ijzersterk liedje of chanson van een 27-jarige Franse zangeres Barbara Pravi
Het nummer doet denken aan Edith Piafs klassieker Padam.

Allereerst, je houd er van of niet, maar de zeggingskracht waarmee Pravi het lied zingt valt enorm op. Het nummer valt daarnaast op vanwege de opbouw, de orkestratie met veel strijkers en de presentatie. Zoals het nummer op de Franse tv in de nationale voorronde werd gebracht, is het al helemaal Songfestivalwaardig.

Wat je er ook van vind, het is andere koek dan de Finse band Blind Channel die gaan opvallen met hun nummer Dark Side, wat niet te maken heeft met een sympfonisch mooi nummer en weinig lichten aan.. dat is dan weer keiharde rock.
Het Songfestival voor ieder wat wils!

11. MADAME MONSIEUR – Mercy
Bij heel veel liedjes zal de tekst niet heel bijzonder zijn, maar ik heb bij het volgende nummer de tekst even doorgenomen en ontleed, en de zangeres heeft het over dat ze de naam Mercy kreeg, haar moeder moest reizen, eerder vluchten voor de oorlog.. Negen maanden leefde ze veilig in haar moeders buik. Iemand reikte zijn hand uit en gaf haar haar leven, voor alle kinderen die verloren zijn gegaan in de ijskoude zee zal ik tien duizend jaar leven. Dat is een kleine samenvatting. Toch best heftig dat Songfestival… als je eens goed zou luisteren… Madame Monsieur met Mercy.

12.CABARET: OP STERK WATER – Songfestival
Cabaret en het Songfestival gaan niet super goed samen, maar na even zoeken is hier zonder Arjen Lubach het Op Sterk Water Songfestival!
BONUS: Hieronder de volledige versie, in de uitzending was maar de helft te horen!

De volledige versie!!

13. FLOOR JANSEN – Euphoria
Iets wat ik zelf heel erg leuk vind is dat onze eigen trots genaamd Floor Jansen met name bekend als zangeres bij de Finse symfo rockband Nightwish ook laat zien dat ze meer in huis heeft dan alleen maar Rock muziek, zo brengt ze het nummer Euphoria van Loreen waar ze in 2012 het Songfestival mee won ten gehore.. weer eens iets anders dan bijvoorbeeld The Phantom of The Opera. Luistert en Huivert.

LEES OOK:   ESF 2019 nadert..

14. DOUWE BOB – SLOW DOWN
Slow down, het is en blijft een goede titel want doe eens even rustig aan.. het Songfestival is zoals ik al deed vermoeden tijdens Getekend Loesje, steeds meer een wedstrijd in wie het beste opvalt tussen de menigte, en niet meer zo erg een zang wedstrijd, ik noem maar een Finland die nu weer met een overdreven Rock song mee doet, Frankrijk weer met een iets te stille en beetje sippe muziek, totaal omgekeerde van elkaar dus. Douwe Bob vertegenwoordigde ons land in 2016 en deed dat naar mijn idee best goed, ook met z’n aantal seconde stilte, maar helaas eindigde hij net buiten de top 10, op de 11e plaats.. Er was hem beter gegund! Wie weet ooit nog eens een keer?? Als opvolger van Jeangu misschien? Of gaan wij nu ook heerlijke hardrock sturen??? Within Temptation misschien?? Ach ik zeg en blijf het al jaren zeggen.. het lijkt wel een herhaal knop… zo een die vast blijft plakken aan je toetsenbord. Of we winnen of niet .. plezier,, daar gaat het om!

15. Tip v/d redactie: JEANGU MACROOY – Birth of a new Age
We eindigen uiteraard met onze eigen topper Jeangu Macrooy, we hopen natuurlijk op en top dat hij voor een tweede keer ons land laat winnen maar de kans is helaas erg klein, hoe mooi de muziek ook is. Jeangu staat wel gelijk al in de Finale, maar des te minder wordt hij daardoor ook gehoord dus dat heeft ook weer plus en min punten.
Wij gaan in ieder geval genieten van de komende semi en finales en hopen dat u dat ook doet!
Volgende week is er weer een reguliere uitzending dan ook weer met Piet erbij! Tot dan!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »