do. apr 15th, 2021

Landelijk en Lokaal effect van 2e Lockdown.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Beluister hierboven het volledige fragment over het landelijke effect van de lockdown
Beluister hierboven het volledige fragment over het lokale effect van de landelijke lockdown

Bron: NOS.nl
Premier Rutte wond er geen doekjes om in zijn tv-toespraak. “Nederland gaat op slot”, zei hij vanuit het Torentje, begeleid door fluitconcerten op straat. De lockdown ging om middernacht al in en geldt zeker vijf weken, in ieder geval tot en met 19 januari.

Hieronder vind je een overzicht van alle nieuwe maatregelen. We beginnen met de feestdagen, wanneer juist een kleine versoepeling geldt van de lockdown-regels:

NOS

Waar de komende tijd nagenoeg alle maatregelen worden aangescherpt, is er een uitzondering voor Kerst: tussen 24 en 26 december mag je nog steeds maximaal drie bezoekers per dag thuis ontvangen, net als nu. Het gaat dan om mensen van 13 jaar en ouder; kinderen tot en met 12 zijn uitgezonderd.

NOS

Anders dan in het voorjaar moeten niet-essentiële winkels dicht. Het gaat dan om bijvoorbeeld kleding-, schoenen- en interieurzaken. Supermarkten blijven open, net als slagers, bakkers en andere winkels voor eerste levensbehoeften. Andere uitzonderingen zijn onder meer tankstations en drogisterijen.

LEES OOK:   Verbouwing Lidl, Winkelcentrum Bloemendaal.

Hier staat een overzicht van alle winkels die open kunnen blijven.

NOS

Mensen met een niet-medisch contactberoep moeten hun werkzaamheden stoppen. Te denken valt aan kappers en masseurs, maar bijvoorbeeld ook aan nagelsalons en tatoeëerders. Vanaf morgen mogen zij niet meer aan de slag.

Medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en tandartsen, kunnen wel doorwerken – uiteraard met inachtneming van alle afstands- en hygiëneregels. De Rijksoverheid heeft ook een overzicht gepubliceerd van uitgezonderde contactberoepen.

NOS

Ook het onderwijs en de kinderopvang krijgen te maken met de harde lockdown. Woensdag sluiten alle basis- en middelbare scholen. Zij zouden komende vrijdag sowieso al voor twee weken sluiten vanwege de kerstvakantie, maar die wordt dus vervroegd.

De sluiting van scholen duurt zeker tot en met het weekend van 16 en 17 januari. In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt online les gegeven.

Ook studenten op mbo, hbo en universiteiten krijgen te maken met onderwijs op afstand. Volgens de Rijksoverheid zijn er uitzonderingen voor examens en zogeheten kwetsbare leerlingen.

De kinderopvang gaat eveneens woensdag op slot tot 17 januari. Ouders met een cruciaal beroep kunnen hun kind nog wel brengen voor noodopvang.

LEES OOK:   Vrijwilligers vacature muur
NOS

Het maximumaantal mensen dat je thuis mag ontvangen gaat verder omlaag, van drie naar twee. Maar: dat geldt dan weer niet op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Het geldt ook niet voor kinderen van 12 jaar of jonger.

De maximale groepsgrootte van twee mensen geldt binnen én buiten, als je tenminste niet van hetzelfde huishouden bent. Huishoudens van bijvoorbeeld drie of vier mensen kunnen nog wel als gezelschap over straat.

NOS

Het advies blijft om zo min mogelijk te reizen. Het kabinet roept iedereen op om tot half maart geen reis te boeken. Dat betekent dat skiën in de krokusvakantie dringend wordt afgeraden.

Tot nu toe gold het advies om tot zeker half januari geen reizen te plannen. De oproep om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken, blijft staan.

NOS

De harde lockdown is ook een hard gelag voor de cultuur- en vrijetijdssector. Musea, die half november weer open mochten, moeten opnieuw de deuren sluiten. Ook theaters moeten tot en met zeker 19 januari dicht, net als dierenparken, bibliotheken, zwembaden en pretparken zoals de Efteling. Er zijn geen uitzonderingen.

LEES OOK:   Tweede positief geteste inwoner Bodegraven-Reeuwijk

Ook seksclubs moeten weer op slot.

NOS

Voor sporters komen er nog meer beperkingen. Alle binnensportlocaties, dus ook sportscholen, moeten dicht. Sporten kan dus alleen nog buiten, met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Die maatregel geldt alleen voor volwassenen; iedereen onder de 18 kan met meer mensen buiten sporten.

Topsporters worden eveneens uitgezonderd. Zij kunnen ook doorgaan met competities, in tegenstelling tot amateursporters.

NOS

Andere bestaande maatregelen blijven gelden. Dat betekent dat de horeca dichtblijft en restaurants alleen nog afhaal- of bezorgmaaltijden mogen aanbieden. Wel nieuw is dat ook restaurants in hotels sluiten. Evenementen blijven verboden.

Ook de coffeeshops blijven dicht, afhalen is wel toegestaan.

Welbekende adviezen als ‘werk thuis tenzij het niet anders kan’, ‘was vaak je handen’ en ‘nies in je elleboog’ blijven onverminderd gelden. Ook het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes blijft verplicht.

Bron: NOS.nl

Bas

Bas

Ik ben Bas, Sinds 2006 ben ik werkzaam voor BR6 ik heb hier zo'n beetje alle taken al gehad, van techneut, hulpje, event manager tot aan Co-Host, Redacteur en Radio Maker (DJ). Bij Radio Bodegraven maak ik wekelijks 2 radio programma's op de dinsdag avond. 19:00 - 20:00 : Bas On Air (Daar gaat deze site over) 20:00 - 21:00 : De Muziek Experts (Muziek vd Jaren 60 tot heden, met columns, vinyl, taalvouten, en nog véél meer!)

Geef een reactie

Nieuwste Columns

Regio Uitagenda
maart

april 2021

mei
MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
29
30
31
1
2
3
4
Events for 1st april
Geen evenementen
Events for 2nd april
Geen evenementen
Events for 3rd april
Geen evenementen
Events for 4th april
Geen evenementen
5
6
7
8
9
10
11
Events for 5th april
Geen evenementen
Events for 6th april
Geen evenementen
Events for 7th april
Geen evenementen
Events for 8th april
Geen evenementen
Events for 9th april
Geen evenementen
Events for 10th april
Geen evenementen
Events for 11th april
Geen evenementen
12
13
14
15
16
17
18
Events for 12th april
Geen evenementen
Events for 13th april
Geen evenementen
Events for 14th april
Geen evenementen
Events for 15th april
Geen evenementen
Events for 16th april
Geen evenementen
Events for 17th april
Geen evenementen
Events for 18th april
Geen evenementen
19
20
21
22
23
24
25
Events for 19th april
Geen evenementen
Events for 20th april
Geen evenementen
Events for 21st april
Geen evenementen
Events for 22nd april
Geen evenementen
Events for 23rd april
Geen evenementen
Events for 24th april
Geen evenementen
Events for 25th april
Geen evenementen
26
27
28
29
30
1
2
Events for 26th april
Geen evenementen
Events for 27th april
Geen evenementen
Events for 28th april
Geen evenementen
Events for 29th april
Geen evenementen
Events for 30th april
Geen evenementen
Bas On Air - Chat
Translate »
%d bloggers liken dit: