Bas On Air, Plof neer op je bank!

Jeroen van Merwijk

Beluister hierboven het volledige fragment

Vandaag wil ik een man uitlichten waar je niet onwijs vaak van hoort, maar die al wel veel betekend heeft voor ons land. Ik hebt het over Jeroen van Merwijk geboren te Bilthoven op 11 juli 1955.
Jeroen is een Nederlandse cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedschrijver.

Dat het een vrij muzikaal gezin is waar hij in opgroeide mag wel duidelijk zijn, zijn twee-eiige tweelingbroer Vincent is op latere leeftijd radiomaker en journalist geworden, en zijn jongste broer is drummer.

In 1985 richtte hij de cabaretgroep Meester Cornelis op. Na het eerste programma De Gymnasiast uit 1986 hield zijn compagnon er al mee op. Daarna trad van Merwijk solo op.

In 1988 deed Van Merwijk mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival, met het lied Apartheid es ien skone zaak. Hij eindigde rond de 81ste plaats. Het nummer is verkocht aan Karin Bloemen die er later een succes van maakt met de titel Zuid Afrika.

Tussen 92 en 95 werkte Van Merwijk mee aan het cabaret van het radioprogramma Spijkers met Koppen, waarvoor hij onder andere het liedje “Bedankt voor die Bloemen” schreef.

LEES OOK:   Olympische vakantie

In 94 zei Van Merwijk het theater vaarwel met het programma Van Merwijk legt het nog één keer uit. Het was een zeer cynisch programma met nummers als “Alle mannen moeten dood”, dat een flink aantal bezoekers de zaal deed verlaten.

Tussen 95 en 97 maakte Van Merwijk samen met Bavo Galama het ‘mild satirische’ radioprogramma Radio Magnolia. In 99 brak Van Merwijk met Galama door naar de grotere zalen met het programma De omgekeerde wereld.

In 2005 richtte Van Merwijk met een aantal anderen de aspirant-omroep NEE (Nieuw Elitair Elan) op, dat hoogstaande programma’s moest gaan maken. Dit project heeft na tegenslagen geen definitieve vorm gekregen.

Voor zijn lied “Dat vinden jongens leuk” ontving Van Merwijk in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs.

In februari 2008 schreef Van Merwijk het lied “Nie na China”, een oproep aan sporters om de Olympische Spelen van 2008 in Peking te boycotten.

In 2010 schreef Van Merwijk samen met o.a. Erik van Muiswinkel de oudejaarsconference Gedoog, Hoop & Liefde.

LEES OOK:   Betty Asfalt TV

Na zijn eerste “afscheidstournee” in 1994, kondigde Van Merwijk in 2013 voor de tweede maal zijn afscheid van de theaters aan; zijn voorstelling Er zijn nog kaarten zou zijn laatste voorstelling worden. Ook nu was het geen definitief afscheid. Hij speelde in 2015-2016 samen met Harrie Jekkers de show Als we zo vrij mogen zijn. In 2018 ging hij ook weer solo toeren met de voorstelling Lucky.

In februari dit jaar maakt Van Merwijk bekend dat hij uitgezaaide darmkanker heeft. Omdat de behandeling van deze ziekte goed aanslaat, maakt hij plannen om nog een laatste theatertournee te doen, in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen?. In september maakt Van Merwijk echter bekend dat hij de plannen voor deze voorstelling moet staken, omdat hij kampt met een terugval.

Van Merwijks werk bestaat voornamelijk uit liedjes. Alle liedjes worden gekenmerkt door Van Merwijks cynische humor en zijn taalgevoel. Deze zijn grofweg in te delen in drie soorten nummers: absurdistische liedjes, ironische liedjes, en gevoelige liedjes.

LEES OOK:   Tineke Schouten

Al met al heeft Jeroen van Merwijk aardig wat op zijn naam staan, van klein tot grootse kunst.
Van Boeken tot aan volle Theaters, en van een Column tot aan oudejaars conferences.
Je kan het zo gek niet verzinnen of Jeroen deed er wel aan mee.
Uiteraard hoop ik het allerbeste voor hem want deze cabaretier, kunstschilder en tekst- en liedschrijver moet echt nog wel ouder worden dan 65!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »