vr. mrt 5th, 2021
Joop Braakhekke, helaas 4 jaar geleden overleden, maar we genieten nog steeds van zijn eten, zijn recepten, zijn gerechten. Hoe hij het klaarmaakte maakt niemand het! Zo heerlijk. Hier mijn respect voor Joops Steak Tartare .. Smullen!
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Recept: Steak Tartare – alá Joop Braakhekke!

Joop, bruut aan het PRAKKEN!

Een van Joops favorieten was de à la minute bereide steak tartare, een gerecht dat al sinds de jaren negentig en nóg steeds bij Le Garage op de kaart staat. Voor dit gerecht wordt het vlees door de grove schijf van de vleesmolen gedraaid en niét met de hand gehakt, zoals officieel staat beschreven. Want zei Joop: ‘Onze gasten vinden die stukjes vlees niet prettig eten en omdat we gastheren zijn, willen we het hen naar de zin maken en malen we het vlees grof’. De steak tartare kun je sec of liquide (smeuïger) eten, zoals de Belgen graag doen, dan wordt er een lepeltje mayonaise toegevoegd.
Het druppeltje cognac was Joops geheim: ‘Dat staat in Escoffier en daar wordt een tartare zoveel mooier van.’

LEES OOK:   Woensdag: Wrap met kipschnitzel en puntpaprika

Bij veel smaakmakers staan geen exacte hoeveelheden, deze kun je naar eigen wens toevoegen.

Dit heb je nodig

voor één persoon

  • 150-200 g smaakvol rundvlees, bijvoorbeeld bavette
  • 1 ansjovisfilet
  • heel fijngesneden ui
  • kappertjes
  • heel fijngesneden zure augurk
  • fijngesneden peterselie
  • tomatenketchup
  • Dijonmosterd
  • tabasco
  • worcestershiresaus
  • 1 eidooier
  • (mayonaise)
  • zout
  • drupje cognac
  • (1 oester)
En zo zou Joop zijn Steak Tartare aan u overhandigd hebben, wat een kunstwerk!

Zo maak je het

Draai het vlees door de grove schijf van de vleesmolen, of vraag de slager dit te doen. Leg de ansjovisfilet in een ijskoud diep bord en prak met twee vorken de ansjovis fijn, tot er geen stukjes meer zijn overgebleven. Voeg wat fijngesneden ui en wat kappertjes toe, van beide niet te veel en prak dit mengsel, zodat de sappen loskomen – nog steeds met die vorken want die gebruik je tot het einde.
Voeg dan een klein beetje augurk toe, wat peterselie, een flinke lepel ketchup en een lik mosterd. Prak dit door elkaar en schenk er vervolgens een klein scheutje worcestershiresaus bij en enkele druppels tabasco (tabasco en tomatenketchup verdragen elkaar zo leuk, volgens Joop). Maak van deze ingrediënten samen met de eidooier een saus. Voeg nu de mayonaise toe als je de tartare liquide wilt. Voeg dan het gemalen vlees en een klein beetje zout toe (let op, de ansjovis is ook zout) en prak het mengsel stevig door elkaar, zodat de ingrediënten zich goed mengen en het een smeuïg mengsel wordt. Dan komt het drupje cognac, echt maar een drupje en de steak tartare is klaar. Je kunt er nog een oester op serveren of erdoor mengen. Ook heerlijk!

LEES OOK:   Recept: Vegetarische lasagnette met ricotta

Eet smakelijk!

Deze tekst is rechtstreeks uit de video gehaald van Foodtube, wil je aan de lippen van Joop hangen terwijl hij dit klaarmaakte, en kwijlen bij elke stap die hij vooruit zet.. kijk dan hieronder mee.. je krijgt er gewoon trek van!

Geef een reactie

Laatste Nieuws

Regui Uitagenda
februari

maart 2021

april
MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1st maart
Geen evenementen
Events for 2nd maart
Geen evenementen
Events for 3rd maart
Geen evenementen
Events for 4th maart
Geen evenementen
Events for 5th maart
Geen evenementen
Events for 6th maart
Geen evenementen
Events for 7th maart
Geen evenementen
8
9
10
11
12
13
14
Events for 8th maart
Geen evenementen
Events for 9th maart
Geen evenementen
Events for 10th maart
Geen evenementen
Events for 11th maart
Geen evenementen
Events for 12th maart
Geen evenementen
Events for 13th maart
Geen evenementen
Events for 14th maart
Geen evenementen
15
16
17
18
19
20
21
Events for 15th maart
Geen evenementen
Events for 16th maart
Geen evenementen
Events for 17th maart
Geen evenementen
Events for 18th maart
Geen evenementen
Events for 19th maart
Geen evenementen
Events for 20th maart
Geen evenementen
Events for 21st maart
Geen evenementen
22
23
24
25
26
27
28
Events for 22nd maart
Geen evenementen
Events for 23rd maart
Geen evenementen
Events for 24th maart
Geen evenementen
Events for 25th maart
Geen evenementen
Events for 26th maart
Geen evenementen
Events for 27th maart
Geen evenementen
Events for 28th maart
Geen evenementen
29
30
31
1
2
3
4
Events for 29th maart
Geen evenementen
Events for 30th maart
Geen evenementen
Events for 31st maart
Geen evenementen
Het Lokale Weerbericht
Bas On Air - Chat
Translate »
%d bloggers liken dit: