Bas On Air, Plof neer op je bank!

Recept: Steak Tartare – alá Joop Braakhekke!

Joop Braakhekke, helaas 4 jaar geleden overleden, maar we genieten nog steeds van zijn eten, zijn recepten, zijn gerechten.
Hoe hij het klaarmaakte maakt niemand het! Zo heerlijk.
Hier mijn respect voor Joops Steak Tartare .. Smullen!

Joop, bruut aan het PRAKKEN!

Een van Joops favorieten was de à la minute bereide steak tartare, een gerecht dat al sinds de jaren negentig en nóg steeds bij Le Garage op de kaart staat. Voor dit gerecht wordt het vlees door de grove schijf van de vleesmolen gedraaid en niét met de hand gehakt, zoals officieel staat beschreven. Want zei Joop: ‘Onze gasten vinden die stukjes vlees niet prettig eten en omdat we gastheren zijn, willen we het hen naar de zin maken en malen we het vlees grof’. De steak tartare kun je sec of liquide (smeuïger) eten, zoals de Belgen graag doen, dan wordt er een lepeltje mayonaise toegevoegd.
Het druppeltje cognac was Joops geheim: ‘Dat staat in Escoffier en daar wordt een tartare zoveel mooier van.’

LEES OOK:   RECEPT: Pink Cappuccino

Bij veel smaakmakers staan geen exacte hoeveelheden, deze kun je naar eigen wens toevoegen.

Dit heb je nodig

voor één persoon

 • 150-200 g smaakvol rundvlees, bijvoorbeeld bavette
 • 1 ansjovisfilet
 • heel fijngesneden ui
 • kappertjes
 • heel fijngesneden zure augurk
 • fijngesneden peterselie
 • tomatenketchup
 • Dijonmosterd
 • tabasco
 • worcestershiresaus
 • 1 eidooier
 • (mayonaise)
 • zout
 • drupje cognac
 • (1 oester)
En zo zou Joop zijn Steak Tartare aan u overhandigd hebben, wat een kunstwerk!

Zo maak je het

Draai het vlees door de grove schijf van de vleesmolen, of vraag de slager dit te doen. Leg de ansjovisfilet in een ijskoud diep bord en prak met twee vorken de ansjovis fijn, tot er geen stukjes meer zijn overgebleven. Voeg wat fijngesneden ui en wat kappertjes toe, van beide niet te veel en prak dit mengsel, zodat de sappen loskomen – nog steeds met die vorken want die gebruik je tot het einde.
Voeg dan een klein beetje augurk toe, wat peterselie, een flinke lepel ketchup en een lik mosterd. Prak dit door elkaar en schenk er vervolgens een klein scheutje worcestershiresaus bij en enkele druppels tabasco (tabasco en tomatenketchup verdragen elkaar zo leuk, volgens Joop). Maak van deze ingrediënten samen met de eidooier een saus. Voeg nu de mayonaise toe als je de tartare liquide wilt. Voeg dan het gemalen vlees en een klein beetje zout toe (let op, de ansjovis is ook zout) en prak het mengsel stevig door elkaar, zodat de ingrediënten zich goed mengen en het een smeuïg mengsel wordt. Dan komt het drupje cognac, echt maar een drupje en de steak tartare is klaar. Je kunt er nog een oester op serveren of erdoor mengen. Ook heerlijk!

LEES OOK:   Vega-vrijdag: Linzensalade met falafel

Eet smakelijk!

Deze tekst is rechtstreeks uit de video gehaald van Foodtube, wil je aan de lippen van Joop hangen terwijl hij dit klaarmaakte, en kwijlen bij elke stap die hij vooruit zet.. kijk dan hieronder mee.. je krijgt er gewoon trek van!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »