Bas On Air, Plof neer op je bank!

COLUMN: Het behoud van het Dorpsbeeld

Het dorpsbeeld vergaat, wordt aan de ene kant geroepen, aan de andere kant rennen steeds meer “jongeren” het dorp uit om wat meer de reuring op te zoeken van de grotere steden.
Hoe behouden we jongeren en houden we toch een mooi dorpsbeeld?

Onlangs las ik op onze site BR6.nl een stukje over nieuwbouw plannen bij, op en rondom de oude Burggraaff locatie.
Het gaat hier om matig-hoogbouw, dat is misschien niet mooi met al het laagbouw er om heen, maar denk eens positief, het levert wel weer woonkansen op hopelijk voor jongeren en starters. Dan behouden we de jongeren misschien nog in onze eigene gemeente, want die vloeien in hun MBO tijd massaal over naar de grotere plaatsen als Gouda, Woerden, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag!

Maar nee in plaats van dat er naar de voordelen wordt gekeken wordt er vrijwel direct geklaagd over het “dorpsbeeld” , en natuurlijk, ik gaf net al aan, het staat misschien niet super beeldig met de laagbouw er om heen, hoewel langs de kerk ook wel wat hoogbouw is, maar het zal toch ooit op de schop moeten.

En als we het dan toch over dat straatbeeld hebben, ze wilde oh zo graag alle of zoveel mogelijk winkels bij elkaar hebben, één grote winkelstraat of overdekt centrum maken van Bodegraven-centrum. Maar dan wordt er toch ook het een en ander verbouwd? Dan herken je Bodegraven-centrum toch ook niet meer terug? Hoe dorps bijvoorbeeld de Kerkstraat er ook nog uit ziet, het is best achterhaald, tegels waar het meestal fout mee gaat, hobbeltjes en gigantische molshopen, prachtig om te aanschouwen, maar eens moet dat mis gaan.
Misschien is nu wel het geschikte moment om een totale dorpsbeeldverandering door te voeren, dus niet alleen deze locatie veranderen, maar ook de winkellocaties veranderen, dus van het Raadhuisplein één groot overdekt winkelcentrum maken, alles bij elkaar, voor de minder valide mensen ook handig want die hebben in één rondje alle winkels gehad, en voor de winkelier fijn want ook al zal er best eens wat concurrentie ontstaan, toch zit het bij elkaar, niet in een uithoekje, en men hoeft niet naar de winkel te zoeken, hooguit een plattegrond ergens plaatsen.

LEES OOK:   COLUMN: Nederland, een bananen republiek?!

Tevens creëert dit winkelplan ook weer nieuwe BESTAANDE woningruimte, dus misschien is die hoogbouw daardoor niet eens nodig rond de Burggraaff locatie, dat zou nog een discussie waardig zijn. Of laat op open gekomen locaties bijvoorbeeld jongeren hun slag slaan, door er één of meerdere werkplaatsen te creëren, of ateliers op jongeren gericht, ik noem maar wat op. De plaats Bodegraven kan zoveel aantrekkelijker worden, ook of beter nog met name voor jongeren, maar om eerlijk te zijn (en dat is ook één van de redenen dat ik na 26 jaar Bodegraven verhuisd ben naar Den Haag), er is in Bodegraven niet echt veel te doen, ja leuk je kan even wat winkels langs, waar over het algemeen niet over te klagen is, zeker zolang je nog 4 drogisterijen op een kleine oppervlakte bij elkaar hebt zitten, dan doe je het als dorp nog goed in het winkelbeeld. Maar wat is er nu nog meer voor de jongeren te doen.

Veel mensen denken dat ze niks hoeven te doen om “jongeren” aan te trekken, dat het vanzelf aan komt waaien, maar het enige dat nog voor niks aan komt waaien is het weer.
Het dorpsbeeld wordt beschadigd werd er geroepen, geen hoog en nieuwbouw op de Burgraaff locatie. Vraag aan Jongeren wat hun van dat dorpsbeeld denken en ze vallen al half in slaap als ze er naar kijken, of aan denken. En nee dit is geen negativiteit, dit is zicht vanuit een “jonger” oog.
Ik heb mij 26 jaar op zich prima vermaakt in Bodegraven, maar dat kwam omdat er een lokale omroep aanwezig was, voor de uitgaansgelegenheden werd je al snel gedwongen naar Gouda, Alphen of Woerden te gaan, ook hier kan Bodegraven c.q. de gemeente nog aardig wat aan doen.
De plaats en gemeente is nog niet gezonken, maar er kan een hoop verbeterd worden.
De Jeugd heeft het op zich nog vrij goed met sport aangelegenheden, scholen, pleintjes, speeltuintjes e.d. Maar vanaf een leeftijd van 13 a 14 jaar wordt het toch best saai. Geen middelbare school meer, geen jongeren werk of hangplaatsen, geen uitgaansgelegenheden, geen bar of kroeg waar ze gezellig met z’n allen samen zijn, niks van dat alles. Het is nog niet te laat, maar dat dorpsbeeld moet wel drastisch veranderen wil je de jongeren nog behouden in onze gemeente!

LEES OOK:   AGENDA: Er is meer te doen in onze Gemeente!

Last but not least wil ik graag mededelen. Wil je iets organiseren of maken voor jongeren, betrek ze er dan ook van begin tot eind bij, en ga niet zelf een vaag wild plan opzetten, want de jongeren van 30 a 40 jaar geleden zijn anders dan die van nu, en de enige die daar met hun gedachte bij kunnen, zijn echt … gelooft u mij, alleen die jongeren zelf!

Voor nu Geniet van een lekker borrelhapje van de lokale slager, en een drankje van de lokale slijterij

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »