Bas On Air, Plof neer op je bank!

COLUMN: Veronica blijft, Als u dat wilt!

Gister was het 31 augustus.
Een memorabele dag voor velen.
Ik neem u in een toch nog vrij korte column mee terug naar het tijdperk 1960-1974. Veel lees plezier!

Gister was het weer zo ver, 31 augustus..
Een zeer memorabele dag in de radiowereld, hoewel tegenwoordig vele zullen denken “waar hebbie t nou weer over?”

Nu ruim 46 jaar geleden moest de zeezender Veronica aan wal in Scheveningen, bemanning moest van het schip en er mocht niet meer worden uitgezonden, hoewel er hulp was van Radio Caroline en Veronica daar met kleine stukjes nog door mocht gaan was het Grote Radio Veronica vergaan.

Even voor de Jeugd van Tegenwoordig, en misschien wel voor iedereen, het huidige Veronica is totaal niet meer te vergelijken met de toenmalige Zeezender Veronica. Hoewel het deels werd geleid door dezelfde personen, noemende Lex Harding, Rob Out. Helaas is Rob al 16 jaar niet meer onder ons, de man samen met Dhr B. Verweij die Veronica zo groots maakte als dat het toen was.
Nee de lijn zal ik nogmaals niet doortrekken naar het hedendaagse Veronica met de Genee’s, Verschuuren en Beelens.

Het zeezender tijdperk heeft voor Veronica 14 jaar geduurd, en er is gelukkig een hééééle hoop bewaard gebleven en opgeslagen van die tijd met veel dank aan Juul Geleick en Ad Bouman, bijvoorbeeld in Museum Rockart in Hoek van Holland, en ik zal u het laatste uur maar niet laten horen want die staat overal groots gedeeld op bijv youtube en 192radio.

LEES OOK:   Column: "Het weer"

De Zeezender Veronica begon uit te zenden op 18 april 1960 op de bekende frequentie 192 meter.. 1-9-2- een goed idee! Geweldig!

Om vervolgens de laatste 2 jaar (1972 – 1974) uit te gaan zenden op de misschien momenteel beter bekende frequentie 538 meter … stiekem weetje, het was eigenlijk 539 meter, maar 538 klonk beter met de slogan “Op volle kracht”, deze slogan brengt mij ook gelijk bij de hedendaagse radio want in begin jaren ’90 zaten bekende DJ’s als Will Luikinga, Lex Harding en Erik de Zwart op een terras aan het Spaanse Benidorm, en wel om een nieuw radio station te bedenken, de oud veronikanen wilde de erkenning van het oude Veronica terugbrengen in een nieuw station gericht op jongeren.

En daar komt die oude frequentie weer om het hoekje kijken, want van een aantal bierfiltjes en lijstjes vol met bedachte namen, waar ook vaak de naam Veronica nog wordt aangehaald, stond ook de naam Radio 538 wijzende naar de oude frequentie dus van Veronica.
Na wat wikken en wegen is deze naam doorgegaan als officiele naam en waar 538 momenteel bekend staat met de slogan “één station, alle hits Radio = 538” hadden ze in het begin de slogan “538 op volle kracht” , beter goed gejat, dan slecht bedacht zeggen we dan maar, hoewel gejat.. het zijn uiteindelijk de zelfde personen die de slogan bedacht hadden. Helaas heeft het hedendaagse Radio 538 nooit uitgezonden op 538 meter. Wel hebben zond 538 een tijd uit vanaf AM frequenties, maar sinds 1997 zenden ze uit op de FM-band en uiteraard Online en DAB+.

LEES OOK:   COLUMN: -Loos

Dat Online en DAB+ kende ze uiteraard nog lang niet in de jaren ’60 en ’70, maar bekend dat ze waren!!!! Vele bekende DJ’s die momenteel nog steeds bekend zijn en sommige zelfs nog radio maken zijn Tineke de Nooij – momenteel nog te horen op Radio 5, Ad Bouman, mede te horen op 192Radio.nl met de Adje Bouman Top tien, Lex Harding van de LexJo en Willem van Kooten a.k.a. Joost den Draaijer, Lex en Willem presenteerde tevens ook de Top 40.

Ja die top 40 ook weer zoiets.. nu door Qmusic uitgezonden met de meest gedownloade muziek.. sorry gedownloade.. illegaal of legaal? Nee de top 40 is niet meer wat hij was, vroeger werd het gebasseerd op verkopen en popularieit en daar kon niet veel aan gesjoemeld worden want ONLINE bestond nog niet. Ook toen waren er best wel wat twijfels, maar minder erg als nu, nu.. het moment dat een rapper een song uitbrengt en gelijk op nummer 1 staat.. terwijl niemand weet wat voor muziek het is en wat de teksten zijn. De tijd dat de beatles en later Doe maar bekend werden dat iedereen stond mee te zingen, en rijen dik klaar stonden om cover foto’s na te maken etc.

LEES OOK:   "Wat mij opviel": Slapend paragliden?

Nee het oude Veronica is meer dan alleen een zeezender, het is een tijdperk met hele goede muziek, met gramafoonplaten en het begin van “de Jingle” op de Nederlandse Radio. Toen wisten ze nog wat Radio maken en goede muziek was. Nu ??? ..
Geniet u maar lekker van de muziek die ik draai, en ik probeer dan de kwaliteit van toen te benaderen, hoe lastig ook. Eet smakelijk met spekkies en een Transistor radio ofzo.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »