Bas On Air, Plof neer op je bank!

COLUMN: Twee Emmertjes water halen…

We verspillen steeds meer water, en komen graag met redenen aan als “ja maar we vullen ons zwembad maar eens per jaar” of “Maar dat is niet hygienisch” bij minder water gebruik in de WC.

In de column wat van die opmerkingen en water besparings tips. Veel plezier ermee!
Met n hapje en drankje ofzo..

Twee Emmertjes Pompen, de meisjes op de klompen …
Ach mensen, iets schudde een hoop gedachtes door mijn hoofd heen.

Het één is, wat zijn we toch een arrogant volk, en het andere is ook wel weer begrijpelijk en enigszins de meedenkende mens in deze Corona tijd.

Waar t over gaat… Wel nu, ik ga het eens hebben over ons waterverbruik.
Ik lees berichten dat er onder andere in Den Haag de brandkranen illegaal zijn opengezet om de kinderen zo wat verkoelingspret te geven, daar was het Haags waterbedrijf Dunea niet zo blij mee, en ik denk wel meer mensen niet, het zou ook kunnen lijden tot geen water mee uit de krana in de wijken, en ongezond water, minder druk in de leidingen, ofwel er werd duidelijk geroepen NIET DOEN MENSEN.

Logisch, maar toen barste het smoelenboek los. De ene reactie was nog lomper en aroganter dan de ander. Van Ja maar het is toch warm, tot Maar wat moeten we dan in Coronatijd.. WE MOGEN AL NIKS… Nee inderdaad, we mogen echt helemaal niks, en toch zijn alle strandjes, recreatie waters en rivieren vol bezet je kan spreekwoordelijk zoals vanouds over de hoofden lopen, met stappen van 1,5 meter. Nee mensen dat WE MOGEN NIKS is een waan en pure onzin dus dat de wereld uitgeholpen.
Maar het was wel warm, temperaturen van ruim boven de 30 graden en dat een hele week lang, echt tropisch, dus daar wel weer het begrip dat er soms wat extra water gebruikt wordt. Maar ook dat begrip houd een keer op, bijvoorbeeld bij mensen die een liters groot zwembad hebben, en nu als excuus zeggen dat ze dit MAAR eens per jaar vullen. Even een rekensom, stel daar gaat nu 500 liter in (dat klinkt mij als erg weinig in de oren – 1 kleine wc flush is al 5 liter!) en stel dat 100 huishoudens zo’n zwembad in de tuin hebben, dan vergaat er dus in een jaar tijd MINSTENS vijftig duizend liter water in een betonnen bak, waarin dan gezwommen wordt… als het er mooi weer voor is… welkom in Nederland?! Ik kan het begrip nog opdoen voor een voetenbad of een zwembadje voor het kind of eventueel het huisdier. Maar voor dit soort grootwater verspillers die met smoesjes gaan komen om hunzelf te redden en in een goed daglicht te plaatsen.. Ja maar.. we doen dit en dat… Ja en ,, je verspilt wel minstens 500 liter water.. Daar konden 100 kleine boodschappen mee weg geflusht worden!

LEES OOK:   “WAT MIJ OPVIEL”: De Tweede Wereldoorlog Herdenken, blijkt lastiger dan gedacht!

Nou ja de discussie over waterverbruik kan ik nog wel even door laten gaan, en vervolgens ben je met debielen in discussie die toch al niks gaan veranderen, op het smoelenboek onwijs stoer doen, maar waar je uiteindelijk geen bal aan hebt en dus ook debiele reacties op krijgt.

Laten we dan even wat bespaar tips op een rij zetten. En hoe u er zelf over denkt en wat u wel of niet hygienisch vind moet u dan zelf even bepalen, maar een hoop dingen kunnen al heel simpel zijn.

WC bezoek, trek bij alleen een plasje de wc niet door, stinkt het, we hebben in ons eigen land al genoeg wc verfrisser om de wereld 1000x de dood in te vergiftigen.. en vind je het dan echt ZO ERG, zet dan een kannetje water (max 1ltr) bij je wc, zodat je het alsnog een beetje weg kan spoelen, maar op een wc bezoek toch weer 4 liter water bespaart!

LEES OOK:   Supermarkten moeten gezonder!

Douchen, hoeft echt niet elke dag, uit onderzoeken blijkt zelfs dat elke dag douchen, ook met deze hitte het allemaal juist erger maakt. En als je doucht hoef je echt niet minuten lang water te verspillen, ook al is dat water soms nog zo lekker (verkoelend). Douche simpelweg maximaal drie keer per week tussen de 3 en 8 minuten, hoewel 8 al best lang is, in de hitte is het beste om dan toch gemiddeld warm te douchen, dat is gezonder, en zie t maar zo, als je dan buiten de douche stapt lijkt t overal koeler te zijn.

En dat badje, of voetenbad, tenzij het echt heel vies is, kan best nog wel een keer mee, dat hoef je echt niet na elk gebruik te verschonen.

En zo zijn er ook nog tijden waar op je het beste minder water kan gebruiken.
Het is ook de gedachte dit het hele jaar vol te houden, en niet alleen in de zomermaanden.
Laten we eerlijk zijn, we hebben met z’n allen de wereld al aardig verkloot, dus laten waar we kunnen weer iets goed terug doen voor de wereld, we hebben m tenslotte maar te leen!

Enne Arrogante mensen die denken dat zij de uitzondering op de regel zijn… Zoek even een ander leven en ga met het eerste ruimteschip naar Mars mee, want NIEMAND maar dan ook echt NIEMAND is een uitzondering op dit soort verbruik!

LEES OOK:   AGENDA: Zeilproeverij


Ik heb het maar even gezegd, voor nu, veel luister plezier met een hapje, een lekker koel glas drinken en misschien zo her en der een verkoelend voetenbadje, hoewel dat de komende dagen ook niet heel erg nodig blijkt te zijn.. maar dat hoor je straks!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »