Bas On Air, Plof neer op je bank!

Recept: Romig ijs zonder IJsmachine!

Zo maak je heerlijk romig ijs zónder ijsmachine

ijs

Op zonnige dagen of dagen met flinke regenbuien: romig ijs kan altijd. Uit het hoorntje in de tuin. Of bij een lekkere, warme appeltaart voor de haard. Het leukste is natuurlijk om deze ijsjes zelf te maken. Zacht en romig ijs maken zonder ijsmachine is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk. En met deze tips moet het helemaal goed komen.

Voeg een scheutje alcohol toe 

Alcohol bevriest niet zo snel als water en houdt het ijs daardoor lekker smooth. Let wel op: voeg je te veel alcohol toe, dan blijft het ijs juist te zacht. Kies dan voor bijvoorbeeld rum, gin, whisky of wodka. Zolang het alcoholpercentage tenminste 40% is, zit je goed. Ook lekker: Kies voor een likeur om een smaakje aan het ijs toe te voegen!

LEES OOK:   RECEPT - Biefstuk met gebakken champignons en hete bliksem

Tip: probeer dit recept van Nigella Lawson met gecondenseerde melk en espresso likeur. Een echte aanrader! Dit recept kan je naar wens aanpassen door de likeur te vervangen door andere alcohol en de espresso-poeder door bijvoorbeeld cacao, stukjes chocolade, fruit, noten of stukjes karamel. 

Roeren, roeren, roeren

Om lekker ijs te maken kunnen we de ijsmachine gewoon nadoen: het roerwerk doen wij. Vries jouw zelfgemaakte ijsmengsel in en haal het elke 30 minuten even uit te vriezer om een minuutje door te roeren of mixen. Hierdoor breek je de ijskristallen en blijven ze mooi klein, met dus als resultaat: zachter en romiger ijs. Doe dit ongeveer 6 à 7 keer.

Kies voor room en suiker

Strenge dieetwensen kunnen we beter éven vergeten als we een lekker ijsje willen maken. IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.

ijsjes

Een koude vriezer is het halve werk

Ijs bestaat uit ijskristallen. Best mooi en bijzonder, maar grote ijskristallen in je ijs is niet zo lekker… Voor romig en zacht ijs willen we zo klein mogelijke ijskristallen. Zorg dat je vriezer op de koudste stand staat. Want hoe kouder, hoe sneller het ijs bevriest en hoe kleiner de ijskristallen.

LEES OOK:   Appelbeignets recept

Goed afdekken

Daar staat ‘ie dan: een prachtige bak zelfgemaakt ijs. Tróts dat je bent. Moeilijk, maar we kunnen het beter niet allemaal in één keer weg lepelen. Dek het ijs af met een laag folie of bakpapier, direct op het ijs. Zo voorkom je dat er niet alsnog ijskristallen ontstaan.

Bron: 24Kitchen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »