ma. mei 17th, 2021

Cultuur – Verwenvoedsel en discriminatie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Als ik in Bodegraven ben, en dat is eigenlijk nog maar 1 keer per week, dan probeer ik om even een lekkere hap te halen, nou ja twee eigenlijk, één is mijn avond eten bij de groenteboer met de heerlijk verse kant en klare maaltijden, en twee is het toetje voor er na, een heerlijk gebakje bij bakkerij Verweij .. Heerlijk! Maar wat zien ik nu … andere keuzes? Binnenkort krijgen we de MiepHond (tompouce), de BruinigeSlagroomtaart (mokkataart) en jawel…


Ook dit verhaal is cultuur en dan voor sommigen onaantastbare cultuur. Nou, wat ooit ontstaan is houdt in dat het ervoor niet bestond. Als er ooit iemand een naam aan iets gegeven heeft, kan ook iemand of een hele grote groep van een volk het weer tenietdoen. Zo gaat dat.

LEES OOK:   Cultuur: Waar gaan we naar toe deze zomer?

Nu zitten we wel in een tijd met te veel media en gewone burgers die zich ook overal mee bemoeien. Het lijkt wel of sommige van die sommige burgers echt helemaal niets te doen hebben en dan door andere impulsjes geheel getriggerd aan de slag slaan.

Zo waren er een goede lieve bakker en zin vrouw die ooit de Moorkop een Moorkop genoemd hebben. Eeuwen later zijn er veel bewust levende fatsoensmensen die dat een achterhaald begrip vinden, want discriminerend voor de Arabische en Zwarte medemensen die natuurlijk nu in grote getale in Nederland er bij wonen. Een andere goede lieve bakker en zijn vrouw of misschien beter een vrouw en haar bakker in verband met de permanente onderschuiving van de vrouw, verzonnen na opmerkingen van klanten da het in onze tijd beter zou zijn om het een Roomkop te noemen. Consternatie, bedreigingen, intimiderende gaste die in de winkel een Moorkop zochten. Ik zou zeggen tegen zo’n klant; Wijst u zelf maar aan wat u bedoelt, want dan pak ik het voor u in á 1,50 per stuk. Ik stel zelfs voor om het een Roompok te noemen, dan is het helemaal een veranderd woord, maar nog wel met dezelfde letters. Gelukkig hebben we in dit land geen cultuurkamer waar je zoiets moet melden. Wat te denken van al die scheldwoorden als de volgende in vooral de eetbranche: Belgische bonbons, Haagse Hop, Vlaamse frietzak, Amsterdamse Ui, Zeeuws meisje met je margarinekop, Hé, Goudse stroopwafel!

LEES OOK:   CULTUUR - De lente gaat goed samen met happy music.

We wachten af welke rellen en nieuwe woorden er gaan ontstaan bij de volgende eetwaren. We houden onze tong vast! Naast de vermaledijde Moorkop kennen wij nog de Jodekoek, de Negerzoen, de Frikandél, Het Nonnevod, een gebakje in Limburg wat het achterste van een non moet voorstellen, maar wel lekker, en dan nog de blanke vla en de alcoholische Boerenjongens en boerenmeisjes.

Liefst geen Engelse termen hiervoor voor de laatste vanuit de Farmers Defence Force Fake Fraction!

More to explorer

Geef een reactie

Bas On Air - Chat
Translate »
%d bloggers liken dit: