ma. mei 17th, 2021

Cultuur – Namen voor de wind, door de wetenschappers

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, en heeeeee!!! Kijk nou toch eens uit … ook Piet is van de partij, zomaar een paar storm namen, of ze dit jaar ook voor komen is de vraag, hoewel de eerste 2 al plaats hebben gevonden, Ciara en Dennis, nog 11 stormen Piet dan ben jij aan de beurt!


Wat een idee en al jaren oud in andere landen om stromen een naam te geven,, vooral met Engelse termen of nog beter, hoewel ook slechter, voornamen van mensen. Hoeveel mensen raak je hiermee met de kracht van een tsunami?

Hé, Dennis, wat maakte jouw wind een Stennis, Dennis. Snapt u de pestcomponent al in deze?

Van Ciara waren we na drie dagen af. Er werd door mensen die het konden weten verteld dat de code Oranje verantwoord was geweest. Een nieuwsrubriek op tv ging dat even checken bij toevallige voorbijgangers in een stad. Vrijwel iedereen kon begrijpen dat de waarschuwing nuttig was en dat al dagen vooraf. Weet je tenminste wat je te doen staat. En nog moet men op de radio melden dat het zondag niet geschikt was om met een aanhanger of caravan of lege vrachtwagen te gaan rijden. Wie wil dat dan?

LEES OOK:   Cultuur - Verwenvoedsel en discriminatie

Al om 7.30 uur in de morgen zat er al een foto op Facebook van een omgewaaide en in de weg liggende auto met aanhanger. Tja, of dat in deze tijden dan een recente foto was, dat kan betwijfeld worden. Het is om 7 uur dertig nog best donker in den lande of de flits van het fototoestel was erg goed, want de foto was nogal duidelijk. Ik dwaal af, of nog beter ik waai af. Er werden dus mensen op straat even geïnterviewd over het windwezen van de dag. Iedereen begreep dus dat er waarschuwingen waren afgegeven door allerlei instanties.

Toch moest ene echte Hollandse zeurkousin laten weten dat de auto waar ze net was uitgestapt wel wat wiebelde op de weg, maar dat het toch echt onzin was om hier voor te waarschuwen en wel al zo lang van te voren. Van haar had het niet gehoeven. Zo’n mens gun je een wegwaaimoment hoor.

LEES OOK:   Taalvoutje Bedankd - Zonnetip: Wit uw huis..

Het laatste is nu wel een discussie waard. Het benoemen van stormen met een voornaam. Dat blijft je als naamgenoot of naamgenote jarenlang achtervolgen als een stalkerwindje. Pesten en grappen of alleen maar cynische opmerkingen zijn je deel. Dennis stelde al niet zo veel voor als Ciara en als Gerda er aan komt, moet ik toch vooral denken aan mijn aardige en rustige tante Gerda. Zal het wel niet zo’n grote storm kunnen worden met deze naam. We moeten hiervoor nog de stormen met de voornamen, beginnend met een E en een F eerst afwachten. Waait u intussen lekker uit bij een briesje.

Bas

Bas

Ik ben Bas, Sinds 2006 ben ik werkzaam voor BR6 ik heb hier zo'n beetje alle taken al gehad, van techneut, hulpje, event manager tot aan Co-Host, Redacteur en Radio Maker (DJ). Bij Radio Bodegraven maak ik wekelijks 2 radio programma's op de dinsdag avond. 19:00 - 20:00 : Bas On Air (Daar gaat deze site over) 20:00 - 21:00 : De Muziek Experts (Muziek vd Jaren 60 tot heden, met columns, vinyl, taalvouten, en nog véél meer!)

Geef een reactie

Bas On Air - Chat
Translate »
%d bloggers liken dit: