Bas On Air, Plof neer op je bank!

Column: “Het weer”

Als er iets is dat mij enorm opvalt in dit land is dat als men even niet weet waar over te spreken, er gelijk gegrepen wordt op maar 1 onderwerp, het belangrijkste onderwerp des lands lijkt het wel, misschien wel des aards. Maar ik denk dat het ook komt omdat iedereen die naar buiten kijkt, dit onderwerp als eerste ziet, er zijn apps en wekkers die als eerste informatie laten zien over dit onderwerp, en mocht het nu zoals afgelopen zondag zo hevig worden dan staat heel Nederland even te beven op dees aardkloot! Ja als het nog niet duidelijk was deze column gaat over “het weer”.

Op zich, als er echt iets gebeurt dan kan het een heel boeiend onderwerp zijn, maar om nu telkens weer de zinnen te horen als “Mooi weertje he” of “Wat n somber weer” .. wat voegt die zin toe aan het weer dat je buiten ziet, ja dat het “mooi” of “somber” is, maar verder?
Heb het dan desnoods over de vormen van de wolken, of als deze er niet zijn, over hoe mooi de zon schijnt, over een mooie weerspiegeling op het water, of over hoe erg de warmte kan zorgen voor opdrogingen op het land, wat dan weer het keerpunt is van “het weer”.

LEES OOK:   Gemeentenieuws: 21-07-2020

Even tussendoor, ik vind “het weer” eigenlijk een beetje een vreemde benaming, ook omdat wij in onze woordenschat het woord “weer” op meerdere manieren gebruiken, weer als in wat er buiten gebeurt, maar ook weer als in is hij alweer te laat, of moeten we weer naar buiten. Nog beter is de zin, het weer is alweer somber, dan denk je wat is het weer, weer fraai. Een goede voor het Neerlands Dictee, hoewel er geen lastige woorden in zitten.

Hoe dan ook, op een gemiddelde dag is het of “gewoon mooi weer” of weer “zo’n sombere dag” , soms zijn er dagen dat er een storm over onze aardkloot raast en dan wordt het opeens een stuk spannender, je ziet de weerdeskundige wat vaker in het nieuws, die proberen dan in Jip en Janneke taal uit te leggen wat je vooral wel en vooral niet moet doen met bijvoorbeeld een storm als Ciara, vaak is het doe rustig aan, hoef je de weg niet op ga dan ook niet, binnen blijven is het veiligst, maar buiten zijn is niet verboden. Ons lokale horeca gelegenheid de Buren, maakte gebruik van het code Oranje dat is afgegeven, in het bericht werd vermeld, mooi Nederland in de kleuren van de Buren, kom gezellig langs om te schuilen. Ja ook in “het weer” kan een commerciële twist zitten!

LEES OOK:   COLUMN: Het smoelenboek en de menselijke frustraties.

En als u zich dan afvraagt, maar Bas wat voor een weer heb jij dan het liefste? Wel de zomers van een graad of 35 of meer maak je mij zeker niet blij mee, soms in de winter een beetje ijs of sneeuw is altijd leuk, maar het vrolijkst maak je mij met een lente of zomerse dag met een volledig blauwe lucht, een schitterende zon en een graad of 25. Meer als dat heb ik niet nodig, wat ben ik snel tevreden he… Uche!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »