Bas On Air, Plof neer op je bank!

100 jaar radio

De jaren zijn voorbij gevlogen.
Alsof het gister was, schoot Ir. Hans Idzerda in 1919 de eerste radio uitzending de lucht in.
Een heugdelijke gebeurtenis die vele van ons bij zal blijven.
Van de korte, midden, lange golf (bijv 1008AM), zijn we naar de FM band gegaan (bijv 100.0FM), en jaren later gingen we het digitale tijdperk in waar internet radio niet uit kon blijven, soms helaas, maar het bracht ons wel DAB(+), waar meer dan ruimte zat is om alle alternatieve zenders op te plaatsen.

Hilversum III bestond nog niet…

1919, Hilversum III bestond nog niet… we begonnen vanaf 1947 met Hilversum I en II, later bekend als Radio 1 en Radio 2, ook Hilversum III was aanwezig en zelfs Hilversum IV en V, maar die waren wat meer in het verdom hoekje gezet.
Het vreemde is dat Hilversum I in latere jaren Radio 2 genoemd werd.
Rond de midden jaren ’80 werd de volledig indeling omgegooid en werd de naam Hilversum veranderd naar “Radio”, zo ontstonden er Radio 1,2,3,4 en 5. Radio 1 was en is nog steeds informatief en sport, 2 voor de lichtere muziek, 3 voor popmuziek nu voor de jongeren en als enige onder de noemer 3FM, 4 voor klassieke muziek en 5 voor minderheden en gesproken woord (nu met name voor de oudere muziek en informatie en service). Zo stond Radio 5 een lange tijd bekend onder de naam 747AM.

RADIO VERONICA / DE ZEEZENDERS

17 mei 1960 begon er een ander station, een eigenlijk illegaal station, maar wel één die zo goed beluisterd werd dat het de Hilversumse radio te warm werd onder de voeten. We hebben het hier over Radio Veronica vanuit zee! Met roemruchte DJ’s als Lex Harding, Joost den Draaijer, Jan van Veen en Tineke de Nooij (Nederlands eerste vrouwelijke DJ!)
Niet alleen Radio Veronica begon vanaf zee uit te zenden, ook zenders als Radio Noordzee Internationaal, Mi Amigo, Caroline en Radio London waren druk bezig met illegale activiteiten op zee. Een leuk weetje is dat bij veel zenders er vrij weinig mensen aan boord waren, de techneuten en nieuwslezers en schip bemanning maar dan hield het wel op. De uitzendingen werd gewoon op het vaste land gemaakt, bijvoorbeeld voor Veronica aan de Zeedijk in Hilversum. Alleen als het zomers onwijs warm was dan kwam er een volgeladen boot naar het schip en gingen de programmamakers heldhaftig dat ze waren aan boord om LIVE radio te maken. Tja het waren helden, maar zeker geen ZEEhelden!
Helaas moest 31 augustus 1974 Veronica stoppen met uitzenden, het illegale was geen pretje meer en de politiek ging zich er teveel mee bemoeien. Veronica Vaarwel!

LEES OOK:   “WAT MIJ OPVIEL”: De Tweede Wereldoorlog Herdenken, blijkt lastiger dan gedacht!

Commerciële radio

Jaren later werd het de Hilversumse radio alleen maar warmer onder de voeten want vanaf de jaren ’80 kwamen er commerciële radio stations bij, waaronder in 1988 Sky Radio (opgericht door Lex Harding en Ton Lathouwers) en in 1992 Radio 538 (opgericht door o.a. Lex Harding).

Opgeheven zenders

De Hilversumse radio, momenteel te noemen NPO Radio 1, 2 , 3FM, 4 en 5 doet het nog steeds wel goed, hoewel Radio 1 en 2 het het beste doen en de rest bungelt er een beetje onder, maar het is duidelijk, de commerciële hebben toch wel de overhand van alles te pakken en hebben ook een ruimere keuze, vaak minder gedoe rondom geld en makkelijkere manieren om onder de aandacht te komen, hoewel dit soms ook tegen ze kan werken! Zo zijn er (hoe helaas ook) al zat zenders ten onder gegaan in de afgelopen jaren. Neem Caz Radio, RTL FM, Happy RTL, TMF Radio, Yorin FM, Kink op FM, Radio 10 Gold, Noordzee FM, Arrow en ga zo nog maar even door.

LEES OOK:   TME in ESF 2018 Style

Negatief in het nieuws

Aan alle positieve dingen kan een negatief randje zitten.
Dat merken veel omroepen, je kan wel heel bekend zijn, maar als je dan iets fout doet komt dat ook groots in het nieuws terecht. Neem bijvoorbeeld Giel Beelen die zich seksueel liet bevredigen toen hij nog voor 3FM werkte, hoewel Dhr Beelen wel bekend staat om zijn stomme acties. Robert Jensen die nog wel eens een grote mond had en/of heeft.

AM/FM, DAB+, wat nog meer?

Er zullen nog een hoop dingen veranderen op radio gebied.
Zo zal er langzamerhand steeds minder activiteit plaats gaan vinden op de AM en FM band, maar des te meer op de DAB(+) frequenties, online radio wordt steeds groter met als gevolg dat iedereen een station kan beginnen, wat vaak erg zonde is.
Als al die enkelingen één groot station zouden starten zou het een veel beter bereik hebben en veel beter tot z’n recht komen, maar dat is even een opvatting tussendoor.

LEES OOK:   Radio 538 - Geschiedenis

1919 -> 2019 -> 2119 ….

Zou de radio nog bestaan in 2119? Zou de mens uberhaupt nog bestaan in 2119? We zullen het pas weten als het zo ver is. We hopen het allerbeste, maar laat één ding duidelijk zijn, we kunnen niet in een glazen bol kijken… het belangrijkst is dat we GENIETEN van wat er nu (nog) is! Door uw genot kunnen en willen de makers nog, weer en meer radio maken. Luistert u in getale niet meer naar de radio dan zal de radio ook ten onder gaan. Het lijken wijze woorden, maar de waarheid is het ook.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »