ma. mei 17th, 2021

CULTUUR – Eerst de verkiezingen, dan de echte lente

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De verkiezingen van 2018 gingen over de verkiezing van raadsleden voor het plaatselijke bestuur. Dat geeft altijd genoeg reuring. En ook wel redelijke percentages opkomst. Niet de 100 % zoals in België. Daar is stemmen verplicht en dat doet men op zondag. Geen smoezen beschikbaar op die dag. Je kunt zo de kerk uit en het stemlokaal weer in. Vlakbij ook natuurlijk. Daar is wat voor te zeggen, omdat je dan een echte afspiegeling krijgt van de gedachten van de bevolking. Dit jaar zijn er zelfs twee, want de Europese verkiezingen willen ook uw stem.

Maar bij ons in de Nederlanden mág je stemmen en is dat altijd op een woensdag omdat dan de ouders met jonge kinderen ook wel kunnen komen. Maar hoe zit het dan op de komende 20 maart? Deze verkieizngen heten langweg de Verkiezingen voor de Staten-Generaal en de verkiezingen voor de besturen van de Waterschappen. En ten derde gelden deze verkiezingen ook nog eens voor het benoemen van de leden van de nationale eerste Kamer.

LEES OOK:   Piets Uitspraak - No Social Media, Just Radio!

Wat een raar verhaal. Ja, en dat gaat al decennia zo. Veel duidelijker en korter is het natuurlijk om deze verkiezingen gewoon de de Eerste Kamerverkiezingen te noemen. Dan stemmen de Nederlanders op de bekende landelijke partijen en is de benoeming van Eerste Kamer Leden duidelijk en zuiver. Nee, om het nog democratischer te maken mogen er andere niet-landelijke of hele kleine landelijke partijen meedoen. En die vangen stemmen af van de grote landelijke. Eigenlijk stem je bij het aankruisen van de cirkel van zo’n onbekendere partij tegen een landelijk te vertrouwen stemming.

Dat is een van de redenen waarom ik dit een rare en foute constructie vind. Je noemt de verkiezingen Provinciaal, maar ze zijn landelijk bedoeld. En dan die Waterschappen als derde poot er nog aanhangend. Wij zijn het enige land in de wereld dat deze tussenbestuurslaag kent. Terwijl niemand ook maar iemand kent op de deze week bij de post zittende namenlijsten. Behalve dan de familie en de intimi van die bestuursgroepen.

LEES OOK:   PIETS UITSPRAAK – Droog , droger, droogst, het kan nog droger! En daarna?

Het wordt nog erger. In onze gemeente werken twee waterschappen. Er loopt dus nog een grens; niet om onze gemeente heen , maar er dwars doorheen!!! Dus, moet je zelf nog uitzoeken of je op de Rijnlandse types moet gaan stemmen of die van de Stichtse Rijnlanden. Die namen lijken ook wel aardige namen voor provincies, maar dat zijn ze niet.
Deze laatste groepen moeten bv. zorgen dat het bij ons niet overstroomt. Nou, een ding weet ik zeker. De stemlokalen zullen zeker niet overstromen en ik beveel het instellen van een commissie aan om de naam van deze verkiezingen te veranderen en een van de drie organisaties te ontbinden. Hou het simpel.

Bas

Bas

Ik ben Bas, Sinds 2006 ben ik werkzaam voor BR6 ik heb hier zo'n beetje alle taken al gehad, van techneut, hulpje, event manager tot aan Co-Host, Redacteur en Radio Maker (DJ). Bij Radio Bodegraven maak ik wekelijks 2 radio programma's op de dinsdag avond. 19:00 - 20:00 : Bas On Air (Daar gaat deze site over) 20:00 - 21:00 : De Muziek Experts (Muziek vd Jaren 60 tot heden, met columns, vinyl, taalvouten, en nog véél meer!)

Geef een reactie

Bas On Air - Chat
Translate »
%d bloggers liken dit: