Bas On Air, Plof neer op je bank!

TV Storing, waarom? en hoe op te lossen!

In de tijd dat ik werkte voor een kabel exploitant kwam ik er achter dat veel mensen klaagde over “Storingen in-en-op het beeld” Blokjes, foutcodes tot zwart beeld.
Hier zijn een hoop dingen mee en aan te doen. Tip nummer 1 is, kijk je kabels na, heeft er niet ondertussen (na al die jaren) een muis of huisdier aan gegeten of als ze onder een plint liggen zijn ze niet kapot gelopen/gescheurd? Vervang je kabels en als extra tip hier in en die kom je hier nog wel tegen… Koop niet het goedkoopste kabeltje maar zorg dat de kabels die je koopt 4G proof zijn en ook eventueel voorbereid op het 4K tijdperk (waarschijnlijk wordt er pas begin 2019 op z’n vroegst in 4K uitgezonden maar dan ben je vast voorbereid)

Dan bij deze het verhaal even uitgelegd en waar het nou echt fout gaat.
Allereerst, er komt 61.5Decibel (verder in het verhaal afgekort naar Db) je huis in, elke tv heeft een sterkte nodig van 55Db om goed te kunnen werken.
Als de TV direct op het Abonnee Overname Punt (ook wel AOP) wordt aangesloten (meestal in de meterkast of woonkamer) heb je vrijwel GEEN verlies.
Als je de tv aansluit met een splitter ertussen gaat er direct al 4Db af en hou je nog 57.5Db over, dat wil zeggen dat als je nog een eventuele 2e of 3e tv aan wil sluiten dat je dan niet meer genoeg signaal sterkte over hebt en er dus een zeer grote kans is op signaal verstoring, beter te verstaan onder “Blokjes in het beeld” en “Sneeuw TV”, ook wil de TV bij storingen nog wel eens een fout-code aangeven met name als je digitaal kijkt.
DÉ oplossing hiervoor is om een coax versterker aan te schaffen. Deze variëren in bedragen van 20 tot 120 euro, let ook hier goed op dat je niet direct de goedkoopste mee pakt, want de kans is groot dat die niet genoeg versterkt en dus de storing in huis aanwezig blijft.
Ook is het erg belangrijk om zowel met kabels als met de versterker er op te letten of ze 4G Proef zijn, dit houd in dat ze niet storen op het 4G signaal van de mobiele zendmasten.

LEES OOK:   BOA GEMIST 22-08-2017

Oh en als we het dan nog over Coax kabels hebben… per 5 meter heb je daar ook nog 1Db verlies! ..

Even een rekensom, ik heb 3 TV’s in huis, heb 2 splitters, en ik split gelijk al af bij het AOP.
Dat wil zeggen dat ik direct van 61.5 naar 57.5 ga, m’n 1e TV staat 5 meter van m’n splitter vandaan, dus -1Db = 56.5 komt mn 1e tv in, dat gaat (nog) goed.
TV 2 gaat vanaf de splitter en heeft dus daar al de 57.5dB, voor de 2e TV heb ik 15m coax kabel nodig, dat wil zeggen -3Db = 54.5Db, dan kom ik dus 1Db te kort om volledig goed signaal te hebben, vanaf deze TV split ik af naar de 3e TV deze staat nog eens 10 meter van de 2e TV af ofwel 54.5Db – 3Db = 51.5Db.

LEES OOK:   Valentino Goes Deliberately Feminine for Fall 2018

Veel mensen zitten met ditzelfde probleem, bij de 2e TV gaat het vaak nog wel, maar de 3e krijgt ruis en de enige kans om nog een beetje kwaliteit te halen is via het analoge net, wat met de nieuwerwetse TV’s niet erg mooi meer is (helaas).

Hier raden de kabel exploitanten vaak een 2e/3e mediabox bij aan of een versterker.
Een versterker is voor die 3e TV (vaak) echt nodig, hoe je het ook went of keert, in de meeste huizen zijn die meters kabel helaas vaak wel het geval omdat we (uiteraard) de kabels niet in het zicht willen hebben, en dus onder de plinten enorme omwegen maken.

De Tip… probeer de weg van de kabels zo kort mogelijk te maken en reken goed door hoeveel verlies je gaat krijgen en of dus een versterker of andere oplossing nodig is. En ga niet voor het goedkoopste, maar voor het beste.. Goedkoop is niet altijd (een) Duur(zame)koop!
Ook hebben mediaboxen zoals bijvoorbeeld de Samsung smt-7140 en de Humax 5200-5300-5400 de mogelijkheid om als splitter te fungeren, dat wil zeggen dat er wel iets verlies is, maar de mediabox versterkt het zelf ook weer een klein beetje.. ofwel je houd minimaal verlies daarbij en hebt dus geen splitter nodig op die locatie.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Voeg opmerking toe

Geef een reactie

Laatste Berichten

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

Bas On Air – Top 40 Classics

LUISTER LIVE BR6 – Radio

KIJK LIVE BR6 – TV

TME – Cultuur

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Cultuur Columns!

TME – Piets Uitspraak

Bezoek DeMuziekExperts.nl voor meer Uitspraken van Piet!

De Muziek Experts

Bas On Air

De Muziek Experts is een satirisch programma van Piet de Rooij en Bas van Zetten waarin de wat onbekendere muziek aan bod komt. Naast de vaste rubriek Taalvoudje Bedankt bevat het programma twee columns over plaatselijke en landelijke gebeurtenissen die in dit radio-uur verweven zitten.

Dinsdagavond 20:00 - 21:00
Zaterdag HH 11:00 - 12:00
Website: DeMuziekExperts.nl
Bas On Air - Chat
Translate »